Ρωτήστε τους Έλληνες για τη Μεσσηνία και θα την περιγράψουν ως ένα μέρος που τα έχει όλα. Το ίδιο ισχύει και για τα προϊόντα – όλα παράγονται στη Μεσσηνία: από ελιές και ελαιόλαδο, διάσημα σε όλο τον κόσμο, μέχρι μέλι, φρούτα και λαχανικά, μπαχαρικά και βότανα, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας. Τα τοπικά προϊόντα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του μεσσηνιακού αυθεντικού πολιτισμού, συνδεδεμένα με την γαστρονομία και τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που αντιπροσωπεύει.

Τι να δοκιμάσετε όταν επισκέπτεστε τη Μεσσηνία; Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να χάσετε τα παρακάτω συστατικά!

Ελιές

Τροφή των Θεών, όπως ονομάζονταν στην Ελληνική μυθολογία, οι ελιές είναι γνωστές εδώ και πολλούς αιώνες ως πολύ σημαντικό συστατικό. Τα οφέλη για την υγεία και οι θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά από τον Ιπποκράτη, τον πατέρα της ιατρικής, ο οποίος χρησιμοποιούσε ελαιόλαδο για τη θεραπεία των ασθενών του.

Οι ελιές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε ολόκληρη την Ελληνική ιστορία και πολιτισμό. Στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες οι νικητές τιμούνταν με ένα απλό στεφάνι ελιάς κομμένο με χρυσό μαχαίρι από αγριελιά. Η ελιά ήταν το σύμβολο της σοφίας και της ειρήνης, το ιερό δέντρο της αρχαίας πόλης των Αθηνών.

Η Μεσσηνία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ελαιολάδου. Είναι το άλφα και το ωμέγα της μεσσηνιακής κουζίνας και χρησιμοποιείται παντού – και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Δεν υπάρχει σπίτι ή εστιατόριο στη Μεσσηνία που να μην έχει ελαιόλαδο. Θα το βρείτε σε κάθε γεύμα που φτιάχνουν: από νόστιμα πιάτα γνωστά σε όλη την Ελλάδα μέχρι πίτες, ακόμα και στα γλυκά. Οι σεφ στα εστιατόρια στο Costa Navarino, στην Καλαμάτα, στα εστιατόρια της Γιάλοβας ή στη Μάνη παραδέχονται ότι για την προετοιμασία γευμάτων τους δεν χρησιμοποιούν καθόλου βούτυρο, παρά μόνο ελαιόλαδο.

Εκτός από το ελαιόλαδο και τις ελιές, η πάστα ελιάς είναι ένα προϊόν για το οποίο φημίζεται πολύ η Μεσσηνία. Ένας συνδυασμός από ελιές και ελαιόλαδο, αρωματισμένος με διάφορα βότανα και μπαχαρικά, χρησιμοποιείται ως αλειμμένο ψωμί, ντιπ ή σάλτσα. Σε πολλά εστιατόρια στη Γιάλοβα η πάστα ελιάς σερβίρεται ως ορεκτικό με ψωμί, οπότε θα είναι καλή ευκαιρία να τη δοκιμάσετε απευθείας από τον τόπο παραγωγής της.

olives peloponnese greece

Σύκα

Γνωστό εδώ και αιώνες ως ένα από τα κύρια συστατικά της ανθρώπινης διατροφής, το σύκο είναι ένα δημοφιλές φρούτο στην Ελλάδα για περισσότερα από 3000 χρόνια. Θαυμαζόταν από τα αρχαία χρόνια, ήταν η κύρια τροφή πολλών αθλητών στην Ολυμπία, για να τους δώσει δύναμη και να αυξήσει την ταχύτητα τρεξίματός τους.

Ακόμα και σήμερα, το σύκο δεν έχει χάσει την πρώτη θέση ανάμεσα στα υλικά στην Ελλάδα, ειδικά στη Μεσσηνία και τα εστιατόρια της. Η Μεσσηνία είχε από τους μεγαλύτερους αριθμούς συκιών στην Πελοπόννησο και θεωρείται από τις κύριες εξαγωγές της. Δεν υπάρχει εστιατόριο στη Γιάλοβα ή στον κόλπο της Costa Navarino που να μην έχει τουλάχιστον ένα πιάτο με αυτό το υλικό.

Κάθε καλοκαίρι ολόκληρα τα χωριά της Μεσσηνίας έχουν αυτή τη φανταστική μυρωδιά των σύκων. Στον Πολύλοφο, κάθε 18 Αυγούστου γιορτάζουν τη γιορτή της συκιάς, με πολλές παραδοσιακές συνταγές από αυτό το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο, εξαιρετικά ευεργετικό για την υγεία μας.

Εκτός από το να το παίρνουν απευθείας από το δέντρο και να το τρώνε φρέσκο, κάποιοι προτιμούν να τρώνε το σύκο αποξηραμένο όλο το χρόνο. Αν την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε κάποια από τα εστιατόρια του Costa Navarino θέλετε να δοκιμάσετε το γλυκό, θα πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξετε αυτό με τα σύκα.

figs peloponnese greece

Σταφύλια, σταφίδες και κρασί

Οι ελληνικοί αμπελώνες θεωρούνται από τους αρχαιότερους στον κόσμο και η Μεσσηνία έχει ιδιαίτερη θέση στις ελληνικές ιστορίες για τα κρασιά. Γνωστή ως μία από τις σημαντικότερες αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας, οι κάτοικοι της Μεσσηνίας παράγουν σταφύλια σε ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων ιδανικά για διαφορετικούς τύπους κρασιών. Το καθιστά ιδανικό μέρος για ένα ποτήρι κρασί ενώ παρακολουθείτε το ηλιοβασίλεμα από το εστιατόριο στη Γιάλοβα (μετά από μια γεμάτη μέρα στην παραλία!).

Επιρροή από τοv αέρα του Ιονίου, η παροχή νερού από τους ποταμούς Αλφειού και Πηνειού και οι εδαφικές και καιρικές συνθήκες καθιστούν τη Μεσσηνία ιδανικό τόπο για καλλιέργεια αμπέλου. Η Μεσσηνία διαθέτει 14 οινοποιεία με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη, που παράγουν ξηρό λευκό και κόκκινο κρασί. Αν επισκεφτείτε κάποια από τα εστιατόρια της Γιάλοβας, θα ενθουσιαστείτε από την υπέροχη γεύση που έχουν αυτά τα κρασιά.

Και όταν χορτάσετε τα φρέσκα σταφύλια και τα καλά κρασιά, δοκιμάστε σταφίδα, αποξηραμένο σταφύλι που παράγεται στη Μεσσηνία. Βάλτε το στα γλυκά, το γιαούρτι, στο πλιγούρι, στο κυρίως πιάτο ή μια σαλάτα και δεν θα το μετανιώσετε.

wine barrel peloponnese greece

Αλας

Στη Μεσσηνία κάθε Ιούλιο ασπρίζουν ολόκληρες οι άριες που πριν μήνες γέμιζαν θαλασσινό νερό. Η παραγωγή αλατιού στην περιοχή αυτή είναι γνωστή εδώ και αιώνες, που χρονολογείται από τη Βυζαντινή περίοδο. Το αλάτι και η θάλασσα έχουν μια ισχυρή σύνδεση. Η ελληνική λέξη για το αλάτι, «αλάτι», προέρχεται από την παλιά ελληνική λέξη «άλας», που σημαίνει θάλασσα.

Η παράδοση της συλλογής αλατιού με τον παλιό, κλασικό τρόπο έχει διατηρηθεί σε αυτή την περιοχή της Πελοποννήσου μέχρι σήμερα. Γιατί; Επειδή το αλάτι Μεσσηνίας, ο μεγάλος παραγωγός αυτού του συστατικού είναι πιο νόστιμο από κάθε άλλο που θα βρείτε: έχει εξαιρετική ποιότητα χάρη στις τέλειες καιρικές και υδάτινες συνθήκες. Σκεφτείτε το την επόμενη φορά που θα δείτε αλάτι στο τραπέζι του αγαπημένου σας εστιατορίου στον κόλπο της Costa Navarino!

salt peloponnese greece

Αρωματικά φυτά και βότανα

Με τη μεγάλη ποικιλία των ενδημικών φυτών της, η Μεσσηνία προσφέρει σε κάθε επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει τα πιο ενδιαφέροντα βότανα σε αυτό το μέρος της Ευρώπης.

Η ρίγανη, το θυμάρι, η μέντα, το φασκόμηλο, το χαμομήλι, το yarrow, η καλέντουλα, η βαλεριάνα, ο λιναρόσπορος, η μαντζουράνα και η λεβάντα είναι μερικά μόνο από αυτά τα μικρά φύλλα και λουλούδια που παράγονται στη Μεσσηνία. Δίνουν ιδιαίτερη γεύση σε κάθε γεύμα ή ποτό που θα δοκιμάσετε σε κάθε εστιατόριο Gialova κατά τη διάρκεια της παραμονής σας σε αυτό το όμορφο μέρος της Πελοποννήσου.

Η ρίγανη, για παράδειγμα, με την έντονη γεύση και χαρακτήρα της είναι αναπόσπαστο κομμάτι σχεδόν σε κάθε μεσσηνιακό πιάτο και όχι μόνο. Αν προτιμάτε ένα ζεστό ρόφημα, τότε το χαμομήλι, με το χαρακτηριστικό άρωμα και το χαλαρωτικό αποτέλεσμα, είναι μια τέλεια επιλογή, ειδικά τις κρύες νύχτες. Το ίδιο ισχύει και για τα μικτά βότανα που είναι γνωστά ως μείγμα τσαγιού του βουνού.

Για ένα ζεστό καλοκαιρινό βράδυ, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να πιείτε ένα κοκτέιλ σε ένα από τα εστιατόρια του Costa Navarino. Θα έχει τέλεια μυρωδιά και γεύση, χάρη στην προσθήκη φρέσκων ή αποξηραμένων βοτάνων Μεσσηνίας.

herbs peloponnese greece

Μέλι

Μην φύγετε από την Ελλάδα χωρίς να δοκιμάσετε μέλι από τη Μεσσηνία. Αυτό το μέρος της Πελοποννήσου είναι ένας πραγματικός παράδεισος για τις μέλισσες, λόγω της ύπαρξης μοναδικών βοτάνων, αγριολούλουδων και δέντρων. Κάθε φυτό στη Μεσσηνία δίνει μια ιδιαίτερη πινελιά στη γεύση του μελιού και συμβάλλει στο μοναδικό άρωμα, γεύση και ποιότητά του.

Το μέλι χρησιμοποιείται ως τροφή από την αρχαιότητα. Εκείνη την περίοδο, οι άνθρωποι το περιέγραφαν ως «δώρο από τον ουρανό». «Νέκταρ» και τροφή των Θεών» είναι λέξεις που χρησιμοποιούνται σε όλο τον αρχαίο κόσμο για να περιγράψουν τα χαρακτηριστικά και τα οφέλη για την υγεία, όχι χωρίς λόγο.

Το μέλι από τη Μεσσηνία έχει φανταστικό χρυσαφί χρώμα. Η παχιά υφή του διατηρεί όλη τη θρεπτική αξία. Μπορείτε να καταλάβετε όλα τα πλεονεκτήματα αυτού του «χρυσού» αφού φάτε μόνο ένα κουτάλι. Πολλά εστιατόρια στη Γιάλοβα το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν νόστιμα γλυκά ή ντρέσινγκ για σαλάτες. Οι Μεσσήνιοι το χρησιμοποιούν πολύ ως μυστική συνταγή για την υγεία και τη μακροζωία τους.

honey production peloponnese greece

Απολαμβάνοντας μεσσηνιακά νήματα στα εστιατόρια Costa Navarino

Όταν μιλάμε για την τοπική κουζίνα, δεν μπορούμε να παραλείψουμε τα εστιατόρια της Γιάλοβας. Αν θέλετε να δοκιμάσετε όλα τα υλικά που κάνουν τη Μεσσηνία μοναδική ακριβώς εκεί στο μέρος που καλλιεργούνται, επισκεφτείτε τα εστιατόρια στον κόλπο της Costa Navarino ή επιλέξτε ένα από τα εστιατόρια στη Γιάλοβα. Όλα αυτά τα εστιατόρια χρησιμοποιούν τα τοπικά προϊόντα απευθείας από τους τοπικούς παραγωγούς και φάρμες. Το εστιατόριο Deroko, Gialova, διάσημο για το εξαιρετικό φαγητό του, συνδυάζει όλα αυτά τα υλικά για να δημιουργήσει νόστιμα πιάτα και ποτά.

Αξιοποιήστε τις διακοπές σας στο έπακρο – κλείστε τραπέζι στο εστιατόριο Γιάλοβα, επιλέξτε το αγαπημένο σας συστατικό «Made in Messinia» και κάντε τη διαμονή σας αξέχαστη!